• 17 Dub 2019 /  Rady, návody Komentáře jsou zakázány

    Je potřeba si uvědomit, že pro psa to není moc příjemné a podle toho se řídit.

    1. Nejdříve je nutné pejska posadit tak, aby nemohl utéct/couvnout. Takže pejska posadíme zády k sobě a strčíme mu pod prdelku chodidlo a opřeme si ho o nohy. Na psa není nutno zaklekávat, jak je to často vidět na výstavách. To posazení doprovodit třeba průpovídkou – „pojď, budeme ukazovat zoubky“. Chválit, chválit, chválit.

    2. Ukazování zubů je dobré rozdělit na několik úkonů, je blbost si myslet, že když dám příkaz „zuby“ tak pes odhalí zuby v hollywoodském úsměvu. Možná nějaký vycepovaný vlčák, ale choďáka asi nikdo drilovat nebude.
    Takže prvním krokem k nácviku je dát příkaz třeba „zavřít pusu, zavřít“ a jemně pejskovi tu pusu zavřít, držet chvíli zavřenou. Většinou se jim to nelíbí, takže já držím levou rukou čelisti u sebe a pravou hladím po nose (ne čumák) a uklidňujícím hlasem chválím až do nebes.

    Když už to zvládne (páníček i pes) postoupíme k druhému kroku – zase nějaký příkaz, třeba „ukážeme zoubky“ nebo třeba „ukaž“ – stále držíme zavřenou tlamku a jemně druhou rukou odhalíme přední zuby. Chválíme, chválíme….

    Když toto pejsek zvládá, tak uchopíme čelisti oběma rukama – jednu shora, druhou zespodu, lehce psovi natočíme hlavu a palci jemně odhalíme pysk po jedné straně tlamy, aby byl vidět skus. Když ukazujeme pravou stravu, je nahoře levá ruka, na levou stranu ruce vyměníme. Tím máme zkontrolován skus a musíme ještě nechat zkontrolovat, jestli má pes všechny zuby.

    Tento úkon je psovi asi hodně nepříjemný, pokud se snaží zdrhnout, tak je to v této fázi. Čelisti pejska stále držíme oběma rukama, dáme povel, nebo spíš průpovídku, třeba – „a teď všechny, a teď hodně otevřeme“ a jemně psovi rozevřeme tlamu – spodní rukou uchopíme palcem a prostředníčkem (nebo kterým prstem to vyjde, máme různě velké ruce a psí tlamy) čelist v místě za špičáky (zespoda, nevrazit mu tam ruku, tu tam bude strkat rozhodčí), horní rukou uchopíme zeshora stejným způsobem a tlamu rozevřeme, snažíme se nevyvrátit panty. V této fázi se to líbí málokterému psovi a budete rádi, že ho máte opřeného o ty nohy a on má hodně ztíženou možnost útěku.
    Rozhodčí spočítá zoubky, někdy je potřeba opakovat, protože pes ucukne a zavře tlamu. A pak odměna a chválit psa a sebe, že jste si neuřízli ostudu.

    Napsal iva v 10:33

Comments are closed.